Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara comunică

  •  
  •  
  •  

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara comunică tuturor cabinetelor de medicina de familie din judeţ că Ministerul Sănătăţii, prin adresa Ministerului Sănătăţii – Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică – nr. 63400, a repartizat tururor direcţiilor de sănătate publică un număr de 1.000.000 de doze de vaccin antigripal sezonier.

Pentru Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara au fost repartizate un număr de 30.597 de doze (care vor fii aduse în data 06.12.2017 la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara de către furnizor, iar repartiţia lor la medicii de familie se va începe din data de 07.12.2017).

In sezonul rece circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei. Conform comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii, la nivel naţional numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute a fost de 83.563, cu 3,7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (86.996) şi cu 7,6% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.895).

Câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii, cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:

Cum ne ferim de îmbolnăvire?

 Vaccinarea antigripală cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continuă să fie singura metodă de profilaxie specifică a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccinează oferă o protecţie de buna calitate (conform reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii).
 Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de câte ori este nevoie.

 Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene.
 Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante.

 Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri.
 Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.

De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi
respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Ce facem când ne îmbolnăvim?

 La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38
grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.

 În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă
este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.

 Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic.
Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice!

Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga
si la zece intr-un an pentru o persoana.

O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar letale. Campania de vaccinare antigripala gratuita va demara in judetul Hunedoara din data de 07.12.2017.

Vaccinarea antigripala continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei; ea asigura la circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate. Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata pe toata durata sezonului gripal, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.

Interesul populatiei pentru vaccinare este intr-un trend descrescator, in ciuda campaniilor efectuate de catre medici sau chiar de asociatiile de pacienti, care incurajeaza aceasta masura de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este in scadere:
– un prim motiv ar fi disparitia multor boli (pe teritoriul Romaniei) care sunt prevenite prin vaccinare. In lipsa bolii, oamenii renunta la vaccinare;

– pe de alta parte, exista un curent care afecteaza nu numai Romania, ci este un curent la nivel global prin care vaccinarea este atacata de diverse grupuri mai putin informate sau mai putin binevoitoare in ceea ce priveste acest tip de preventie, singurul demonstrat ca eficient;

– cea de-a treia cauza este legata de o informare insuficienta / aprovizionare cu sincope
In acest an, Ministerul Sanatatii asigura si in acest sezon rece vaccinarea antigripala sezoniera pentru imunizarea persoanelor aflate in grupele de risc (conform OMS):

– persoanele aflate in evidenta cu afectiuni medicale cronice;
– femeile gravide;
– personalul medical;
– persoanele (adulti si copii) rezidente in institutii de ocrotire sociala;
– persoanele cu varsta egala sau peste 65 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *