Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara

  •  
  •  
  •  

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA) desfășoară în perioada 25.10 – 30.11.2017, o campanie de informare la nivel județean privind Punctele Gastronomice Locale

Scopul acestei campanii este acela de a aduce la cunoştinţă publicului larg detalii despre aceste unităţi de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.

Punctele Gastronomice Locale răspund cerinţei crescânde în județul nostru, de organizare a unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial, care să ofere doritorilor produse şi preparate alimentare specifice zonelor din județul Hunedoara, în condiţiile respectării unor norme şi condiţii de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure şi sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit.

În acest sens, DSVSA Hunedoara a participat în data de 25.10.2017 cu intervenții pe acestă temă la întâlnirea organizată de GAL cu producărorii locali. Au fost distribuite broșuri participanților cu informații necesare pentru înregistrarea punctelor gastronomice locale.

Important de precizat:

Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor.

Punctul gastronomic local va avea un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

Va fi obligatoriu preparat şi oferit pentru consum în decursul aceleiaşi zile.

Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării.

Menţionăm că, cei care doresc să înfiinţeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul:

Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.

Prima condiţie, având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008, cu modificările ulterioare.
Cererea tip poate fi solicitată la sediul DSVSA Hunedoara.

Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi:
schiţa locului de producere a alimentelor.

copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului comerţului.

copie după actul de identitate.

O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.

Materiile prime din care se prepară alimentele trebuie să provină numai din unităţi autorizate /înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *