Orașul Lupeni, condus de clanul Răsmeriță

  •  
  •  
  •  

Răsturnare de situație în dosarul de abuz în serviciu al ex-primarului din Lupeni, Cornel Resmeriță, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru un prejudiciu de peste 3,3 milioane de lei.

După ce Tribunalul Hunedoara a dispus, în 22 noiembrie, suspendarea pe o perioadă nedeterminată a procesului în care ex-primarul Lupeniului, Cornel Resmeriță, este judecat pentru abuz în serviciu, DNA întoarce cauza pe rolul instanței de judecată. Judecătorii hunedoreni au admis că fostul primar este prea bolnav pentru a participa la ședințele de judecată, așa că au decis să suspende acțiunea ”până când starea sănătăţii inculpatului Resmeriţă Cornel va permite participarea acestuia la judecată” în dosarul disjuns din celebra cauză ”Gala Bute” în care este judecată Elena Udrea.

Procurorii anticorupție au contestat sentința magistraților hunedoreni și au avut câștig de cauză la Curtea de Apel Alba Iulia. Judecătorii de aici consideră că o suspendare a cauzei timp de o lună este mai mult decât suficientă.

”Admite contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia împotriva încheierii penale pronunţată de Tribunalul Hunedoara la data de 22.11.2017 în dosarul nr. 2038/97/2016, pe care o desfiinţează în parte, sub aspectul duratei suspendării judecăţii şi, procedând la soluţionarea cauzei în aceste limite: Stabileşte că suspendarea judecăţii în cauza ce formează obiectul dosarului nr.2038/97/2016 al Tribunalului Hunedoara va dura până la data de 24.01.2018 sau, în măsura în care starea sănătăţii inculpatului Resmeriţă Cornel va permite participarea acestuia la judecată, până la o dată anterioară celei de 24.01.2018”, este decizia definitivă pronunțată joi de Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosarul în care este judecat Resmeriță a ajuns pe rolul instanței de judecată în aprilie 2016, sesizarea fiind făcută de DNA.

Procurorii anticorupţie, care au instrumentat lucrarea penală și au trimis-o spre soluționare Tribunalului Hunedoara, spun că ex-primarul Lupeniului, Cornel Resmeriţă (primar în exercițiu la acel moment) şi Cristofor Alin Condoiu – la data comiterii faptei şef al Biroului de achiziţii şi investiţii din cadrul primăriei municipiului Lupeni, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În schimb, omul de afaceri Miron Dorel Gărdean, la data faptei acţionar majoritar şi administrator al S.C. Termogaz Company S.A, a fost acuzat şi trimis în instanţă pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

„La data de 11 noiembrie 2011, inculpatul Resmeriță Cornel, în calitate de primar al municipiul Lupeni, la instigarea inculpatului Gărdean Miron Dorel, a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. Acest contract a fost atribuit de inculpații Cornel Resmeriţă și Condoiu Cristofor – Alin cu încălcarea atribuțiilor de serviciu care le reveneau conform dispoziţiilor O.U.G. nr. 34/2006 privind achiziţiile publice, prin alegerea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare și prin omisiunea de a estima valoarea contractului, fapt ce a dus la supraevaluarea prețului cu suma de 3.364.144,86 lei, sumă ce reprezintă atât un prejudiciu adus bugetului primăriei Lupeni, cât și un folos necuvenit obținut de SC Termogaz Company SA”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție.” Sursa: informațiavj.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a pronunţat sentinţa definitivă în dosarul în care senatorul Cristian Resmeriţă, fost deputat PSD, dar şi primar al Lupeniului, a contestat conflictul de interese administrativ reclamat de Agenţia Naţională de Integritate, după ce şi-a angajat fratele la cabinetul său parlamentar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins recursul înaintat de senatorul PSD Cristian Resmeriţă faţă de sentinţa prin care Curtea de Apel Alba Iulia a confirmat că acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ. „Instanţa a respins recursul declarat de Cristian Resmeriţă ca nefondat”, a informat, joi, ÎCCJ. Cristian Resmeriţă nu a comentat decizia instanţei. 

În 2015, Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa conflictului de interese, în cazul lui Cristian Resmeriţă, la acea vreme deputat. „Cornel Cristian Resmeriţă a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, a fost angajat  în funcţia de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Judeţul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriţă, fratele lui Cornel Cristian Resmeriţă, a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”, informa Agenţia Naţională de Integritate. Sursa: adevărul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *