ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE -16 octombrie 2019 ,,Opriţi risipa alimentară! Împreună să păstrăm planeta verde!”

In  data de 16 octombrie 2019 va fi celebrată ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE. Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane, iar cu această ocazie atragem atenţia întregii societăţi asupra problemei siguranței și a risipei alimentare.

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.

Asigurarea securităţii alimentare a populaţiei, este obligaţia fiecărui stat. Problema securităţii alimentare, a accesului populaţiei la produse agroalimentare de bază şi de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii, dar în primul rând cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare. Asigurarea securităţii alimentare pentru toţi indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate şi prosperitate

Scopul campaniei : este o iniţiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranţei  şi  a risipei alimentare la noi în ţară.

Sloganul campaniei: Opriţi risipa alimentară! Împreună să  păstrăm planeta!

Obiectivele principale ale campaniei sunt: creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România si asigurarea sigurantei alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România; conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.

MESAJE CHEIE:

                           Împreună să păstrăm planeta verde!

                                                Lupta contra risipei alimentare este o  urgenţă mondială.

                                          Cumpărând cu chibzuinţă, salvăm planeta.

                                                Donaţi ce nu consumaţi!

                                                      Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure!

Pentru o mâncare sigură  -5 recomandări:

    1. Păstrați curățenia.
    2. Separați alimentele gătite de cele crude.
    3. Gătiți (preparați termic) cât mai bine alimentele.
    4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure.
    5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure la prepararea alimentelor!

Mâncarea nesigură şi apa sunt legate de decesele a câte 2 milioane de persoane anual – inclusiv mulţi copii. Hrana nesigură şi apa ucid anual aproximativ 700 000 de copii în regiunea Asia de Sud-Est Asia.

Afecţiunile alimentare sunt de obicei infecţioase sau toxice. Aceste boli pot apărea prin consumul de alimente sau de apă contaminată de bacterii, virusi, paraziţi sau substanţe chimice. 

Agenţii patogeni alimentari, cum ar fi Salmonella, Escherichia coli , Campylobacter si Virusul Hepatitei de tip A pot provoca boli grave sau chiar moarte. Contaminarea chimică poate duce la otrăvire acută sau boli pe termen lung, cum ar fi cancerul.

Hepatita 201420152016201720182019

primele 6 luni

HEP A1011981745446
HEP B1685293
HEP C334320
HEP NON A NON B9912102
HEPATITA  E1
Total12921829117552

Directia de Sanatate Publica  Hunedoara va derula campania de celebrare a Zilei Naţionale a Alimentaţiei şi a Combaterii Risipei Alimentare în 16 octombrie 2019 dupa cum urmeaza :

         -ora 11 00, la Liceul Tehnologic  de Transporturi Feroviare,,Anghel Saligny”Simeria  cu sediul în Simeria str. Sos. Nationala  nr.136 .

        -ora 1200 la Scoala Gimnaziala ,,Sigismund Toduta” Simeria  cu sediul in str.A Iancu nr.17.

 Partenerii noştrii din mass-media sunt invitaţi să participe la  acest eveniment ca o contribuţie la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

 Pentru succesul acestei campanii contăm pe sprijinul dumneavoastră activ!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *