SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor – 5 mai 2019

  •  
  •  
  •  

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara, în colaborare cu unitatile sanitare din judet si Colegiul Naţional ,,Iancu de Hunedoara” Hunedoara – Şcoala Postliceală Sanitară, celebrează în data de 5 mai 2019, campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Iniţiativa anuală „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” este parte a efortului major global coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndrumă profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi să sprijine astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este: Îngrijirea curată pentru toţi – este în mâinile voastre.

În fiecare zi, IAAM duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creşterea rezistenţei microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienţi şi familiile aparţinătoare şi decese care puteau fi evitate.

Multe măsuri de prevenire şi control al infecţiilor (inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine şi eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar şi schimbări de comportament.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat următoarele grupuri ţintă şi teme de acţiune aliniate cu sloganul:

 

  • Profesioniştii din domeniul sănătăţii: “Menţineţi şi promovaţi îngrijirea curată – este în mâinile voastre.”
  • Coordonatorii Programelor de Prevenirea şi Controlul Infecţiilor (PCI): “Monitorizaţi standardele de prevenirea şi controlul infecţiilor – acţionaţi şi îmbunătăţiţi practicile.”
  • Managerii de spitale: “Unitatea pe care o conduceţi respectă standardele OMS de control al IAAM şi de igienă a mâinilor? Participaţi la studiul OMS 2019 şi acţionaţi!”
  • Ministerul Sănătăţii: “În ţara dumneavoastră sunt respectate standardele de prevenirea şi controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale? Monitorizaţi si acţionaţi pentru realizarea acoperirii universale cu servicii medicale de calitate.“
  • Grupurile de susţinere pentru pacienţi: “Solicitaţi îngrijirea curată – este dreptul vostru.“

Se recomandă continuarea utilizării posterelor OMS “Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor”, pentru a evidenţia momentele cheie în care furnizorii de servicii medicale trebuie să realizeze igiena mâinilor.

Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul de IAAM.

Spitalele şi alte unităţi sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor, sunt invitate să se înregistreze pentru „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/

20142015201620172018
Infectii nosocomiale253698170155

         Cazurile de infecţii nozocomiale raportate de către u

nităţile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara

În România, Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”, cu sloganul:

ÎNGRIJIREA CURATĂ PENTRU TOŢI –  ESTE ÎN MÂINILE VOASTRE

este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi se pune în aplicare de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

            Directia de Sănătate Publică, în parteneriat cu Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara si Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, vor celebra campaniile „Ziua Nationala a Inimii” – 4 mai, „Salvează Vieţi: Igiena Mâinilor” 5 mai,  în următoarele date:

  • 05.2019, ora 10:00, in Amfiteatrul Spitalului Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara, simpozion organizat cu participarea Colegiului Naţional ,,Iancu de Hunedoara” Hunedoara – Şcoala Postliceală Sanitară si a personalului medical din cadrul spitalului, cu prezentare diapozitive si distribuire materiale informativ-educative;

05.2019, Spitalul Judetean de Urgenta Dev
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *