Șah mat – Unde este greșeala și cine dă cu noroi?

Instituții tăvălite în scandal și oameni târâti în noroi. Asta este radiografia Văii Jiului, mai nou polițiștii și alte instituții sunt aruncate în spațiul public. Târâti prin noroi, cei care nu au somn noaptea și vor să facă și ei investigații, părerea noastră este că ar fi bine să fie lăsate autoritățile în pace.

Din nou discutăm despre instituții ale Statului arătate cu degetul și nimeni nu poate să ia măsuri împotriva celor ce fac asemenea… unde se greșeală trebuie arătată cu degetul, dar asta nu înseamnă că toți greșim. Mai nou vedem că apare în scandalurile de presă, STS, Garda Forestieră.

Să prezentăm poziția celor de la Garda Forestieră Timișoara.

In data de 23.02.2021, reprezentantul Garzii Forestiere Timisoara, impreuna cu reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, Serviciul de Ordine Publica, Biroul Combaterea Delictelor Silvice, si cu reprezentantul Politiei Municipiului Petrosani, s-au deplasat la sediul Politie Petrosani, in vederea continuarii verificarilor referitoare la un transport de material lemnos, ansamblul auto format din cap tractor HD 14 CBN si semiremorca HD 02 CBN, sesizat prin 112 ca fiind transport illegal.

La sediul Politiei, conducatorul auto, a prezentat un telefon mobil, pe care avea instalata aplicatia SUMAL 2.0, aplicatie pe care avea incarcate datele tehnice cu privire la provenienta legala a materialului lemnos transportat.

 • COD : DA21003461003702912402221813, data si ora emiterii codului fiind 02.2021, ora 18:13:56, valabil pana la data de 23.02.2021 ora 12:13:56.
 • Depozit Sursa : SC COSTI CBN SRL;
 • Depozit Destinatie : SC ROXI WOOD SYSTEM SRL;
 • Volum : 37,062 mc;
 • Transport inceput la data de 22.02.2021 ora 18:17:04;
 • Valid inca 3;36 ore, de la momentul intocmirii procesului verbal.

Din verificarile efectuate in aplicatia Sumal Inspectorul Padurii, dupa numarul de inmatriculare al ansamblului auto, nu a fost gasit nici un aviz conform criteriilor selectate, insa in urma verificarii Codului Unic in aplicatia Sumal Control, au rezultat urmatoarele date furnizate de sistem:

 • “Atentie ! Avizul nu a putut fi gasit pe serverul Sumal. Mai jos sunt cateva informatii care pot fi obtinute in modul ofline
 • Cod aviz : DA21003461003702912402221813;
 • Tip transport : Depozit- alte sortimente exclus cherestea;
 • Data si ora emiterii 22.02.2021, ora 18:13;
 • Emis de SC COSTI CBN Srl;
 • Nume angajat: ……..
 • Volum in aviz : 37 mc.”

Avand in vedere aspectele sus mentionate cat si pentru clarificarea provenientei legale, s-a procedat la masurarea piesa cu piesa a materialului lemnos transportat.

In urma masuratorilor, fir cu fir, a celor 59 de piese, lemn rotund din specia Fag, a rezultat un volum de 36.554 mc, iar in sistem a fost incarcat volumul de 37,06229 mc, diferenta incadrandu-se in toleranta admisa legal.

Situatia a fost prezentata verbal si celor din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, departamentul Sumal, acestia comunicand agentilor constatatori, ca motivul pentru care nu a putut fi identificat ca si transport legal in aplicatia Sumal Inspectorul Padurii, este acela ca programul SUMAL 2.0, a generat o eroare privind rotunjirea automata a ultimilor zecimale ( mai exact sase zecimale ), aferente cubajului tehnic masurat pentru intreaga cantitate de material lemnos transportat. Eroare prezentata a fost corectata in sistem.

La momentul la care au fost finalizate verificarile, valabilitatea avizului initial a expirat, fapt pentru care s-a solicitat Ocolului Silvic Lupeni sa intocmeasca un alt aviz, avand ca si provenienta avizul initial.

In concluzie, in urma tuturor verificarilor efectuate de catre agentii constatatori, transportul de material lemnos a fost legal.

Pentru o mai bună informare, prezentăm acest material de presă și în format PDF, vizat de Garda Forestieră Timișoara. În contextul la care lege sa schimbat și riști dosar penal, nu știm cine ar fi acela care s-ar risca, vom solicita celor de la STS sa ne pună la dispoziție sau să ne trimită un comunicat cu privire la cele întâmplate.

Revenim cu alte subiecte de actualitate și nu ducem lumea în eroare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *