Petrila la finalul anului 2018 – Momente magice pe sfârșit de an

Câteva zile ne mai despart de mult așteptatele sărbători de iarnă, atunci când ne vom bucura împreună de Crăciun, ziua Nașterii Mântuitorului, prilej pentru care ne pregătim fiecare așa cum tradițiile acestui neam ne-au lăsat moștenirea, iar noi încercăm să o ducem mai departe.

Luna decembrie este foarte bogată în datini pe Jiul de Est, iar administrația locală de la Petrila se pregătește așa cum se cuvine pentru a marca aceste tradiții, pentru a duce mai departe, a conserva și practica obiceiurile moștenite de la străbunii noștri, așa cum ne asigură primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.

”Luna decembrie este deosebit de bogată în tradiții, simboluri și sărbători. Acestea sunt păstrate și transmise din moși strămoși, iar noi avem menirea de a le duce mai departe fiind în același timp un bun prilej de a ne aminti de entuziasmul copilăriei, de bucuria vieții. Colindele și obiceiurile momârlanilor de pe aceste meleaguri, Craii și Pițarăii – după cum bine cunoaștem cu toții, care mai de care mai frumoase, la care își aduc un aport important copiii de la grădinițele și școlile din oraș, dar și bisericile de toate confesiunile și ansamblurile folclorice renumite ale Petrilei, Junii Petrileni, Bujorii Muntelui sau Nedeia Petrileană, iată doar câteva din momentele magice din această zonă ale sărbătorii Nașterii Mântuitorului. În săptămâna care va preceda Crăciunul vom încerca să readucem în amintirea petrilenilor aceste datini minunate prin organizarea, pe scena Casei de Cultură, a unor manifestări și spectacole de colinde și tradiții specifice zonei”, spune Vasile Jurca.

Loading...
likeheartlaughterwowsadangry
0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *