pentru garantarea siguranței alimentelor și apărarea sănătății publice în perioada sărbatorilor pascale

Și în acest an, Administrația Piețelor a pus la dispoziție un abator autorizat, pentru a se sacrifica miei. Sunt prețuri, pentru toate buzunarele. Atenție, de unde cumpărați carne de miel, pentru că, dacă nu o cumpărați din locuri autorizate, riscați să vă îmbolnăviți.

„Inspecția Sanitar Veterinară, din Deva, a autorizat abatorul de capacitate mică, din Piața Agroalimentară. Majoritatea comercianților, sau înscris prin cereri, li s-au transmis documentele de care au nevoie pentru comercializare, toți care sînt în piață și care vor veni , sunt însoțiți de carnet de sănătate al animalelor, iar clienții îi îndemnăm să vină să cumpere, încurajând astfel crescătorii de animale. Undeva, între 20 și 25 de lei kg, prețul se reglează în funcție de piață, în funcție de cerere si ofertă. Boxele sunt ocupate de un număr de 42 de persoane, de solicitări scrise, vor mai apărea cereri, toți vor avea documentele necesare comercializării”, a declarat Sorin Crețu, Administratorul Piețelor Petroșani.

Pentru prevenirea apariției unor situații cu implicații sociale imprevizibile datorate producerii, prelucrării, depozitării, transportului și comercializării produselor alimentare în alte condiții decât cele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor în vigoare și garantarea aprovizionării populației cu produse alimentare în condiții de maximă siguranță alimentară și ținand cont de apropierea sărbatorilor Pascale, DSVSA Hunedoara a dispus urmatoarele măsuri:

Instruirea tuturor medicilor veterinari oficiali din cadrul CSVSAO si a medicilor veterinari  angajati conform Ord.64/2007, privind masurile ce trebuie intreprinse in perioada sarbatorilor Pascale 2019 privind produsele de origine animala si nonanimala precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca centrele temporare de sacrificare a mieilor.

Informarea primariilor privind obligatiile autoritatilor locale de a respecta legislatia sanitara veterinara si de a solicita DSVSA verificarea si avizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor .

Sacrificarea mieilor destinati comercializarii in unitati de vanzare cu amanuntul se va face numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar (SC Barbarul SRL-Nojag), iar cei destinati pentru consum familial exceptional in spatii amenajate temporar numai pentru perioada 15.04.2019-28.04.2019, organizate in conditiile legii, in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditile stabilite de Reg.CE 852/2004, Reg.CE 853/2004, Reg. CE 1/2005, Reg. CE 1099/2009 privind bunastarea animalelor si gestionarea MRS si SNCU. La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislatiei in vigoare, animale sanatoase si crescute in gospodarii, ferme si localitati indemne de boli transmisibile si insotite de documente de miscare.

                 La nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea si functionarea   urmatoarelor centre temporare de sacrificare a mieilor:

                   -Deva – centru de taiere apartinand S.C. Telecerna Srl Deva

                   – Brad – centru de taiere apartinand Primariei Brad

                   -Simeria – centru de taiere apartinand S.C. C&M Datecom Srl

                   -Orastie – centru de taiere apartinand Primariei Orastie

                   -Hunedoara – centru de taiere apartinand Primariei Hunedoara

                   -Petrosani – centru de taiere apartinand Primariei Petrosani

                       -Vulcan – centru de taiere apartinand SC Agroalimentul Srl

                       -Hateg – centru de taiere apartinand SC Gurmand Srl

Decizia de organizare a spatiilor temporare de sacrificare a mieilor va avea in vedere urmatoarele criterii :

gradul mare de urbanizare al judetului Hunedoara,

existenta unui singur abator autorizat sanitar veterinar si distantele mari fata de abatorul autorizat,

numarul mare de miei destinati sacrificarii catre consumatorul final in aceasta perioada, raportat la solicitările din anii anteriori.

 1. In perioada premergatoare sarbatorilor pascale si zilei de 1 Mai, 01.04.2019-01.05.2019, conducerea DSVSA Hunedoara a dispus formarea unor echipe mixte de control pentru efectuarea unor controale in targuri, piete agroalimentare, unitati tip supermarket,  unitati de procesare, abatoare, unitati de alimentatie publica si unitati de vanzare cu amanuntul din judet, controalele vizand urmatoarele aspecte:

       – modul de sacrificare a mieilor

       – modul de comercializare a carnii de miel

       – modul de comercializare a oualelor si produselor din oua

       – modul de comercializare a laptelui si produselor din lapte

        – modul de comercializare a pestelui si produselor din pescuit

       – modul de comercializare a tuturor produselor alimentare de origine animala si nonanimala                                                                                                                          

 1. La sediul DSVSA se asigura permanenta inclusiv sambata si duminica intre orele 08-20.00.
 2. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare in vigoare, inregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale unde va fi afisat programul de lucru, persoana responsabila si numarul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate.
 3. Lista Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Oficiale si a medicilor veterinari responsabili de supravegherea sanitara veterinara:
 4. Nr.

  crt

  Nume si prenume

  medic veterinar

  CSVSAONr. de telefon
  1TUDOSE CATALINCSVSAO DEVA0733698543
  2LAL DANCSVSAO DEVA0722460952
  3JOSAN LUCIAN CSVSAO ORASTIE-GEOAGIU0766723500
  4JULA MIHAICSVSAO ORASTIE-GEOAGIU0744572961
  5POPESCU OCTAVIANCSVSAO VALEA JIULUI 0721214353
  6SARDI IOANCSVSAO VALEA JIULUI0788735654
  7CORNEA ADRIANACSVSAO HUNEDOARA0769653919
  8BORTAS OLIMPIACSVSAO BRAD 0721161399
  9IORDACHE RADUCSVSAO HATEG-CALAN0761698592

Prezentul document va fi comunicat  la A.N.S.V.S.A prin adresa de e-mail banu.george@ansvsa.ro

 Nume, prenumeFuncția publicăDataSemnătura
Avizat:Dr. Aldea MugurelDirector Exec. Adj.11.04.2019 
Verificat:Dr. Cornea FlorinȘef BCOAOA11.04.2019 
Elaborat:Dr. Tamaș IoanConsilier BCOAOA11.04.2019 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *