LUNA NAŢIONALĂ A INFORMĂRII DESPRE EFECTELE ACTIVITĂȚII FIZICE – SEPTEMBRIE 2020 –

Pandemia COVID-19 înseamnă creșterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi. Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 și diverse tipuri de cancer – toate fiind afecțiuni care pot crește sensibilitatea la noul Coronavirus SARS-CoV-2. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia și prietenii. De asemenea, reduce riscul de depresie, declinul cognitiv și întârzie apariția demenței.

 Conform OMS, activitatea fizică efectuată în mod regulat și în cantitate adecvată, îmbunătățește funcțiile musculare și cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie, reduce riscul de căderi, precum și de fracturi și este fundamentală pentru echilibrul energetic și controlul greutății.                 În afara exercițiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfășoară în timpul liber, ca exemplu transportul spre și din anumite locuri (bicicleta, trotineta, role, mersul pe jos) sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate. La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparație cu persoanele care sunt suficient de active. Peste 80% din populația adolescenților din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj  Eurobarometru al comisiei privind sportul și activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive.               

În România se observă o tendință continuă de creștere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activități fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 și 63% în 2018. În România, peste 60% din totalul deceselor pot fi atribuite unei serii de factori comportamentali care include, pe lângă alimentație, tutun, alcool și activitatea fizică scăzută.  Creșterea activității fizice implică întreaga societate, precum și o abordare culturală și, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare și discipline.

Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea activității fizice ca parte din viața cotidiană. 

Grupul țintă al campaniei din acest an este populația sedentară.

Sloganul campaniei este : „Fii activ!”

Tema campaniei este prevenirea efectelor activității fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare.          

Statele membre OMS au ca obiectiv să reducă activitatea fizică insuficientă cu 10% până în 2025. OMS recomandă:1.      Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani ar trebui să efectueze zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă. Activitatea fizică practicată mai mult de 60 de minute pe zi va oferi beneficii suplimentare pentru sănătate. Tinerii ar trebui să includă în stilul lor de viață activități care întăresc mușchii și oasele, de cel puțin 3 ori pe săptămână.

2.  Adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani ar trebui să practice săptămânal cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau cel puțin 75 de inute de activitate fizică de intensitate viguroasă sau o combinație între cele două. Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, adulții ar trebui să își crească activitatea fizică de intensitate moderată la 300 de minute pe săptămână sau echivalent. Activitățile de întărire a mușchilor ar trebui să fie făcute implicând grupuri musculare majore în 2 sau mai multe zile pe săptămână.

3.  Adulții cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să practice săptămânal 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă sau o combinație între cele două. Pentru beneficii suplimentare pentru sănătate, activitatea fizică de intensitate moderată ar trebui crescută până la 300 de minute pe săptămână sau echivalent. Cei cu mobilitate redusă trebuie să efectueze activități fizice pentru a îmbunătăți echilibrul și a preveni căderea, în 3 sau mai multe zile pe săptămână. Activitățile de întărire a mușchilor ar trebui realizate implicând grupe musculare majore în 2 sau mai multe zile pe săptămână.

Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

IMPORTANT în perioada pandemiei COVID – 19

Ö Păstrați întotdeauna cel puțin 2 metri între dvs. și ceilalți

Ö Vizitați parcul sau traseele de activitate fizică dimineața devreme sau spre sfârșitul zilei

Ö Pentru a mări distanțarea fizică, luați în considerare vizitarea unor trasee sau parcuri mai puțin aglomerate

Ö Efectuați plimbarea pe jos sau cu bicicleta, joggingul, drumeția pe un singur traseu

Ö Evitați să vă adunați în grupuri

Ö Urmați întotdeauna instrucțiunile privind igiena personală

Ö Dacă prezentați simptome, nu vizitați parcul sau traseele de activitate fizică

INFOGRAFIC activ fiz ac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *