Ianuarie – Luna sanatatii pielii

 •  
 •  
 •  

Pielea este un organ viu, de o mare importanţă fiziologică. Are funcţia de învelire a organismului şi acţioneaza atat ca barieră protectivă cat şi ca sistem informaţional. Pielea diferă în ceea ce priveşte textura, structura şi grosimea. La nou-născuţi reprezintă cca. 24% din greutatea corporală, iar la maturitate atinge 16% din aceasta. Acţionează sinergic cu celelalte organe interne, reflectând starea de sănătate a organismului. Este ambalajul cu care ne prezentam in lume, suprafata ei ajungand la aproximativ 2 mp, iar greutatea la 5 kg.

Funcţiile pielii:

 • protecţie
 • termoreglare şi echilibru
 • ecranare
 • rezervor de celule embrionare: utilă în transplantul de piele;
 • funcţie imunologică;
 • organ de simţ
 • comunicare

Pielea este alcatuită din 3 straturi, dispuse în această ordine, de la exterior către interior:

 • Epidermul – un epiteliu (ţesut format din celule juxtapuse) cuprinzând diferite tipuri de celule;
 • Dermul – un ţesut conjunctiv (care joacă rol de nutriţie şi de susţinere), format din celule numite fibroblaste, din fibre de colagen şi fibre elastice; este bogat în vase de sânge şi fibre nervoase.
 • Hipodermul – o varietate de ţesut conjunctiv, ţesutul adipos.care se proiectează în derm, rezultând papilele adipoase care înconjoară firele de păr, glandele sudoripare, vasel

             Pigment aflat la nivelul epidermei, melanina este cea care conferă culoarea pielii, precum și a părului și irisului. Un alt mare rol al melaninei este de a ne proteja de razele soarelui. La cei care au o nuanţă mai închisă a pielii şi la cei de culoare, melanina se produce în cantităţi mai mari, ceea ce înseamnă că sunt mai protejate de razele ultraviolete. Radiațiile solare au si numeroase efecte nocive asupra organismului uman. Astfel, soarele este principalul factor pentru îmbătrânirea pielii, provocând modificarea texturii, a culorii, apariția petelor și a ridurilor superficiale.

          Alunițele sunt primele semne de pe piele care trebuie să ne pună pe gânduri, mai ales dacă sunt asimetrice, au margini neregulate, mai multe culori și cresc în dimensiune. Dar nu singurele. Și alte leziuni provocate de expunerile la ultraviolete, precum keratozele solare, pete roşii, aspre şi descuamate, de pe față, scalp, urechi, braţe, se pot transforma în carcinoame spinocelulare, o formă de cancer cutanat. Se pot întâlni concomitent mai multe alunițe active pe pielea unei persoane, precum și mai multe leziuni canceroase independente la același pacient ne avertizeaza medicii dermatologi.

Un studiu recent al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei “Un viitor fără pată!”, relevă că 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50 la sută dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii. Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73% – fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani. Cea mai importantă perioadă de viaţă în care protecţia împotriva soarelui joaca un rol foarte mare, sunt primii 20 de ani. 80% din expunerea la soare înregistrată pe tot parcursul vieţii este făcută în această perioadă.

Un studiu al Skin Center Foundation ne arata ca persoanele care stau la solar periodic prezintă un risc cu 74% mai mare să facă melanom decât cele care nu fac asta.Riscul celor care se bronzează la solar este, de asemenea, de 2,5 ori mai mare să facă un carcinom scuamos, respectiv de 1,5 ori mai mare să dezvolte un carcinom bazocelular.

Expunerea la soare fără niciun fel de măsură de precauție are consecințe dramatice și tot mai

des întâlnite. Conform Organizației Mondiale a Sănătății cancerul de piele care este diagnosticat în

fiecare an la 3 milioane de persoane din întreaga lume. Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare,iar în 2015 s-a estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual, relatează Mediafax.

               Odata cu venirea anotimpului rece, concentratia filmului hidrolipidic de la suprafata pielii produs de catre glandele sebacee si sudoripare scade semnificativ.Astfel, scade protectia antimicrobiana, iar procesul de hidratare natural pielii se reduce. Prin urmare, avem pielea uscata (xeroza cutanata), sensibila, pruriginoasa (mancarime, usturime) in special la nivelul suprafetelor expuse la frig (fata, maini, picioare).Atunci cand manifestarile se accentueaza, observam ca pielea se inroseste, leziunile se pot suprainfecteaza (in special cu stafilococ) sau observam eczema fisurara ar trebui sa ne prezentam la medic.Aceste modificari sunt mai frecvente dupa folosirea de sapunuri agresive, la cei ce degreseaza pielea prin spalare excesiva, la cei cu ten uscat constitutional si, in mod normal, odata cu inaintarea in varsta. Pentru a evita aparitia hipotermiei si a degeraturilor, pot fi luate cateva masuri simple :

 • imbracati-va si incaltati-va adecvat latitudinii, altitudinii si anotimpului.
 • alegeti imbracaminte pe masura dumneavoastra, nici mai larga, nici mai stramta.
 • includeti obiectele vestimentare impermeabilizate (canadiana, pelerina, incaltaminte hidroizolata etc.)
 • luati cu dumneavoastra cel putin un baton de ciocolata sau alt produs dulce concentrat care sa asigure energia in caz de temperaturi scazute; un termos cu o bautura calda, indulcita
 • evitati bauturile alcoolice ! In ciuda efectului aparent de incalzire, ele produc vasodilatatie si accentueaza pierderea de caldura si racirea organismului
 • informati-va in legatura evolutia vremii, situatia si calitatea traseelor (buletin meteo, info salvamont, etc.)

Date statistice cancer de piele  Judetul Hunedoara

Cazuri

Noi

Melanom

2012201320142015201620172018
19151719201516
Cazuri noi depistate2012201320142015201620172018
Cancer total1512156817381539161015571469
 Cancer de piele5711415011914185126

            Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează

 campaniile: Luna sanatatii pielii,  Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Infectiile acute respiratorii – Gripa, prin activităţi desfasurate dupa cum urmeaza:

 • 01.2019, ora 13,00 la Colegiul National Pedagogic”Regina Maria” Deva;
 • 01.2019, ora 13,00 la Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *