FARISEUL /VIDEO
Ca să înțelegeți titlul acestui articol și articolul în sine, credem că este necesar să vedem ce înseamnă cuvântul fariseu. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (prescurtat DEX), cuvântul „FARISEU” are următoarele semnificații:
- „1. Membru al unei grupări minoritare active în cadrul iudaismului palestinian până la căderea Ierusalimului, a cărui trăsătură distinctivă era respectarea strictă a Legii scrise și a vechilor tradiții orale iudaice.
- 2. figurat Om ipocrit, fățarnic, prefăcut.„ (sursa: www.dexonline.ro)
Cum respectivul individ nu se încadrează în contextul primei semnificații, nefiind de religie iudaică, nici palestinian, rămâne valabilă cea de-a doua semnificație. Vă explicăm în continuare de ce:
- Cum se explică faptele unui pastor al unei biserici creștine (pocăite) care comite fapte antisociale total opuse a ceea ce predică, opuse și celor ce religia creștină (indiferent de ramură!) le predică, descriindu-le ca păcate? Aceste nenumărate fapte anticreștine și antisociale s-au tradus în dosare penale care încă sunt pe rol, unul fiind în pericol de a i se transforma decizia din ani cu suspendare în ani cu executare.
- Ce fel de pastor este cel care spune în filmările sale personale că nu a profanat morminte (doar a aruncat o sticlă cu apă), dar pe alte filmări chiar de el făcute și postate pe rețelele de socializare se urinează pe un mormânt în timp ce amenință?
- Poate fi numit credincios și creștin un om care este un pericol public? Care lovește cu scânduri pe alții, care instigă, care are la activ numeroase acțiuni cu violență, inclusiv ultraje și tulburarea liniștii publice?
- Ce om cu frică de Dumnezeu, care ar fi trebuit să fie un exemplu pozitiv în societate, ajunge să fie catalogat de instituțiile statului ca un pericol foarte grav și să fie în topul indivizilor periculoși?
- Tot de pe filmările făcute de respectivul individ, inculpat în mai multe dosare penale, se vede cum aprinde lumânări în biserică, afurisind cu boli și moarte un om și familia acelui om! Ce fel de om poți fi să nu respecți preceptele biblice, mai ales că te dai mare creștin? Mai mult ca sigur că nu le cunoaște, pentru că Biblia spune în multe părți că un creștin trebuie să acționeze pentru binele celor din jur, iar pe cei rătăciți să îi aducă la dreapta credință, adică să le îndrepte rătăcirile.
În încheiere, ca să vadă că noi nu dorim răul nimănui, îi reamintim numitului Gabor Vasile Ioan unele lucruri la care să mediteze:
- Cine seamănă vânt culege furtună
- ” În Matei 5:38-39, Isus spune: „Ați auzit că s-a zis: „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte.” Dar Eu vă spun: să nu vă împotriviți celui ce vă face rău. Ci, oricui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.” (sursă: Biblia)
- ”În secțiunea din Predica de pe Munte în care Isus ne spune să întoarcem și celălalt obraz, El abordează necesitatea unei transformări adevărate, față de simpla respectare a regulilor. Nu este suficient să ne supunem literei legii; trebuie să ne conformăm și spiritului legii.O mare parte din materialul care face referire la porunca lui Isus de a întoarce și celălalt obraz completează natura venirii Sale, care a fost caracterizată de milă, dragoste jertfitoare și îndelungă răbdare față de păcătoși. În același timp, Isus afirmă principiul „cel din urmă este cel dintâi”, pe care se bazează Împărăția lui Dumnezeu. De exemplu, El ne spune să facem un efort suplimentar pentru cineva care ne abuzează (Matei 5:41) și să-i iubim și să ne rugăm pentru dușmanii noștri, în loc să le purtăm dușmănie (versetul 44). Pe scurt, Isus ne spune că trebuie să fim curați pe dinăuntru și pe dinafară și cât mai concilianți posibil de dragul unei lumi pierdute.Câteva cuvinte despre „palma” pe care Isus spune că trebuie să o îndurăm. Isus vorbește aici despre jigniri personale de orice fel. Plesneala (sau „lovirea”, după cum scrie în KJV) nu trebuie să implice violență fizică, la propriu. Chiar și în zilele noastre, o „palmă peste față” este o metaforă pentru o insultă sau o ofensă neașteptată. Te-a insultat cineva? Lasă-l, spune Isus. Ești șocat și jignit? Nu fi. Și nu întoarce insultă pentru insultă. Întoarce și celălalt obraz.Comentariul lui Matthew Henry la acest verset este util: „Suferiți orice rană care poate fi suportată, de dragul păcii, încredințând grijile voastre în grija Domnului. Iar pe scurt, creștinii trebuie să evite disputele și certurile. Dacă cineva spune: «Carnea și sângele nu pot trece peste un asemenea afront», să își amintească faptul că carnea și sângele nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu; iar cei care acționează pe principii corecte vor avea parte de cea mai multă pace și mângâiere.” (Concise Commentary, comentariul la Matei 5:38)
Întoarcerea celuilalt obraz nu implică pacifism și nici nu înseamnă că ne punem pe noi înșine sau pe alții în pericol. Porunca lui Isus de a întoarce și celălalt obraz este pur și simplu o poruncă de a renunța la represalii pentru jigniri personale. El nu stabilea politica externă a guvernului și nu arunca în aer sistemul judiciar. Fărădelegile pot fi în continuare urmărite pentru a fi pedepsite și războaiele pot fi purtate în continuare, dar urmașul lui Hristos nu trebuie să-și apere „drepturile” personale sau să-și răzbune onoarea.
A existat o vreme în istorie când un bărbat se simțea obligat să-și protejeze onoarea împotriva celui care îl calomnia sau îi ponegrea în alt mod caracterul. Partea ofensată îl provoca pe agresor la duel. Se alegeau săbii sau arme de foc, iar cei doi dușmani se confruntau. În cele mai multe cazuri, urma o vărsare de sânge fără sens. Samuel Johnson a scris în favoarea practicii duelului: „Un om îl poate împușca pe cel care îi insultă caracterul, așa cum îl poate împușca pe cel care încearcă să intre în casa lui”. Problema este că „insultele caracterului” sunt exact ceea ce Isus ne-a spus să tolerăm, în Matei 5:38. Întoarcerea celuilalt obraz ar fi fost o opțiune mai bună decât duelul și ar fi salvat vieți.
Represaliile sunt ceea ce așteaptă majoritatea oamenilor și modul în care acționează oamenii din lume. Întoarcerea celuilalt obraz necesită ajutor de Sus. A răspunde la ură cu dragoste și a ignora jignirile personale arată puterea supranaturală a Duhului Sfânt care locuiește în interior și poate oferi șansa de a împărtăși Evanghelia.
Isus a fost, desigur, exemplul perfect de întoarcere a celuilalt obraz, deoarece a tăcut în fața acuzatorilor Săi și nu a cerut răzbunare din ceruri asupra celor care L-au răstignit. În schimb, El S-a rugat: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac.” (Luca 23:34)” (sursa: Biblia și https://www.gotquestions.org/Romana/intoarce-celalalt-obraz.html)
- VIDEO