Comunicat de presă / 20 noiembrie – Ziua internațională a drepturilor copilului.

Ziua de 20 noiembrie 1989 a devenit „Ziua Internațională a Drepturilor Copilului” ca urmare a semnării Convenției ONU cu privire la drepturile copilului.

Copiii, spre deosebire de adulți, au drepturi specifice deoarece trebuie să beneficieze de o protecție specială la această vârstă a copilăriei. Ei trebuie ajutați să se dezvolte armonios și să devină adulți independenți, capabili să respecte drepturile celor mai vulnerabili decât ei. Copiii trebuie ajutați să afle cât mai multe lucruri despre drepturile care-i protejează, iar învățând și discutând despre aceste drepturi, vor fi în măsură să respecte la rândul lor și drepturile altora. O lume mai bună este construită de copii care își cunosc și își înțeleg drepturile.

Încă din anul 1997, anul înființării, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara a depus eforturi pentru a-și aduce contribuția la reforma în domeniul protecției copilului. Serviciile sale au fost într-o permanentă schimbare, ca răspuns la nevoile comunității și în strânsă legătură cu prevederile legislative de actualitate.

Au fost închise, modernizate sau reorganizate centre de tip vechi, s-au extins servicii noi precum rețeaua de asistenți maternali, case familiale, apartamente familiale, centre de zi și consiliere, centre specializate și centre de recuperare pentru copiii cu dizabilități, centre maternale, toate acestea oferind servicii conform standardelor de calitate.

De asemenea, acțiunile derulate de instituția noastră pentru a contribui la reforma în domeniul protecției copilului s-au concretizat prin proiecte pe diferite fonduri externe nerambursabile, Programe de Interes Național, bugetul Consiliului Județean Hunedoara sau proiecte în parteneriat cu ONG-uri sau alte instituții cu atribuții în domeniu.

Începând cu noiembrie 2018, D.G.A.S.P.C Hunedoara, în calitate de partener al A.N.D.P.D.C.A, implementează proiectul TEAM-UP – ”Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor” urmărind extinderea rețelei de asistenți maternali la nivelul județului și preocupându-se pentru creșterea calității serviciilor oferite de aceștia copiilor.

În toată această muncă pe care D.G.A.S.P.C. Hunedoara a dus-o, de la înființare și până în prezent, în domeniul asistenței sociale îndreptate către copii, a fost sprijinită și susținută de către instituții și organizații ale societății civile în domeniu, dar și de către comunitate în general. Doar prin eforturi comune o societate poate reuși să-și protejeze copiii împotriva oricăror forme de abuz și doar cunoscându-și drepturile copiii vor învăța responsabilitățile ce le revin.

            Cu această ocazie, D.G.A.S.P.C. Hunedoara urează tuturor copiilor – La mulți ani!        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *